we live here

Så... Vi köpte ett hus.

Mmm... Skinkstek

Kategori: Att äta

Jag har precis avlidit av JÖSSES I TAKET VAD GÖTT, tagit hissen upp till himlen, blivit bjuden på skinkstek av en grupp sjungande matänglar och sedan fått återuppstått i soffan.
 
Eller nja.
Jag kanske inte avled och återuppstod - men JÖSSES I TAKET VAD GÖTT det är! Jag har nämligen ätit den skinkstek som jag själv har tillagat. 
Varför äter man inte skinkstek varje dag?
 
 
 
Såhär gör man:
 
Man köper en skinkstek på ungefär 1-1,3 kilo, lägger den på en djup plåt och kryddar. Sedan väntar man till den är 65-68 grader varmt inuti, sedan lägger man den i folie och låter den vila en stund. Sen äter man tills man dör.
 
En lite mer grundlig förklaring:

1. Sätt igång ugnen på 150 grader.

2. Pressa ner några vitlöksklyftor i några matskerad olivolja.

3. Pressa saften från en citron över skinksteken. Salta, peppra och strö på rosmarin (eller något annat gott).

4. Droppa över det mesta av vitlöksoljan och gnugga in skinksteken med oljan och kryddorna.

5. Lägg i en stor långpanna och stoppa in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i steken. Stek i ugnen (strax under mitten) tills termometern visar 65-68 grader. Räkna med att det tar 1-1,5 timme.

6. Stäng av ugnen och ta ut långpannan ur ugnen. Häll över skyn från plåten till en kastrull (sila först, såklart.) Häll över det sista av vitlöksoljan, täck steken med folie och låt den ligga i ugnen på eftervärmen en stund till (10-20 minuter kanske). När den har vilat klart, tag ut och ta steken från plåten. Häll i lite vatten (några matskedar) och rör runt så att stekresterna lossnar, häll sedan av det i kastrullen.
 
7. Gör sås på skyn: rör ut 1 tsk vetemjöl i ett glas med kall grädde (eller mjölk) och häll ner i stekskyn. Värm upp, klicka i några matskedar creme fraiche, ringla i lite honung (eller smaksätt med vad du vill).
 
8. Servera gärna med potatisgratäng och gelé.
 
9. Ät tills du dör.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: