we live here

Så... Vi köpte ett hus.

Tapetdjungeln

Kategori: Vägg

Under helgen har vi diskuterat tapeter här hemma. 
Den här grönrandiga kommer från Midbec - Vanity Fair och skulle göra sig jäkligt bra i vardagsrummet.

 
 
 
Den här tapeten kan eventuellt passa i sovrummet. Jag är väldigt osäker, och tror att den är lite för krusidullig och lite för mycket bröllopssvit. Samtidigt är den väldigt romantisk, och romantik vore ju onekligen något för just sovrummet... Den är från Boråstapeter - Oxford.
 
 
 
De här härliga ränderna tycker jag om, men jag vet inte riktigt var de skulle passa. Man kan ju inte bara ha randiga rum... Det är Soho Stripe från Cole & Sons New stripes and plains.
 
 
För min del får det gärna bli ett prickigt sovrum. Julian från Sandberg är så himla fin. Eller snälla, sköna rutor i form av Gabriel... 

I hallen tror jag på svartvita skotskrutor. Även där har jag en favorit från Sandberg; Ranold. Här är en inspirationsbild från deras hemsida:

 
Så... Randigt vardagsrum, rutig hall och prickigt sovrum.
Jorå.

Helmet

Kategori: DIY

Det här är en ridhjälm.
Och en lampa.
 
 
Inuti är den guldfärgad, och nedre delen är klädd i tyg som är hundtandsmönstrat. Sladden är trendriktigt textilklädd. Jag har pillat och grejat under helgen - och nu är den klar!
 
 
 


 

Calle

Kategori: Lilla rummet

 
Det här är Calle.
Calle är en tapet från HARMONY Scandinavian Design, som bara säljs på Coop av alla ställen.

Den finns i två färger, en ljus silver/grå och en ljus beige/champagne. Båda skimrar lagom mycket och är väldigt fina. Fåglarna är ungefär i samma storlek som en femkrona och jag tänker mig att den skulle passa perfekt i lilla rummet...
 
(Obs att bilden är tagen med halvtaskig mobilkamera)

Jakten på den ultimata sekretären

Kategori: Babbel

Jag vill ha en sekretär. 
Och inte vilken som helst, den ska vara rätt.
Jag vill ha (många) tjusiga lådor och fina fack, gärna lite snirklor och sköna former. 
 
Igår såg jag den här när jag var och hämtade tapetkataloger och höll väl typ att dö av habegär:

 
Men det var bara de här som fick följa med hem:
 
 
 

Senaste nytt från badrummet

Kategori: Badrum

Nu har proffsen varit inne i badrummet och mätt och grejat. Resultat: Inplastat tillsammans med avfuktare, beräknad torktid är 4-6 veckor. De kommer tillbaka om 3 veckor och mäter igen.
 
De bedömde även att sovrummet var i större behov av torkning än vad säljarna först trodde, så även där är det plast och avfuktning com gäller. Köket däremot = inga problem alls. Och när det väl är torrt i badrummet kommer säljarna att anlita en totalentreprenör som färdigställer allt, från nya rör till kakel.
 
Det känns bra. 
Det enda som känns lite WÄH är de där 6 veckorna...

Chunky white chocolate chip cookies

Kategori: Att äta

Dessa flådiga amerikanska namn alltså. 
På svenska heter det bondkakor med vit choklad, för det är precis vad det är.
 
(Tapetprover är utmärkta fotobakgrunder)
 
  • 100 gram rumsvarmt (mjukt!) smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 100 gram hackad vit choklad
Rör smör, socker och sirap mjukt och poröst med elvisp, använd visparna. Blanda mjöl, bikarbonat och rör ner det i bunken. Och chokladen såklart! Hacka lagom stora bitar och ner med dem också. Vispa snabbt ihop degen på låg hastighet. Sluta vispa när det blivit en smulig deg. Knåda ihop den med händerna, ta upp degen på köksbänken. Forma den till en rulle och vira in den i plastfolie. Låt den ligga i kylen i minst en timme, men det går bra att låta degen ligga kvar i kylen över natten.

Sätt ugnen på 200˚C. 
Skär degrullen med vass kniv i knappt 1/2 cm tjocka skivor. (HAHA, min skivor var snarare 1 cm tjocka, då blir de mjuka och alldeles underbara i mitten) Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 7-10 minuter, tills de är lagom gyllene och ser färdiga ut. Låt kakorna svalna på plåten.
 

Golvet är inhandlat!

Kategori: Badrum

Efter att ha pratat med den där maken om badrumsgolvet blev det såhär:
Grått och vitt (den glimriga). 
 
Grå bas och så några vita plattor i någon slags oregelbunden ordning. 
Tror att det kommer bli cirka skitsnyggt.
 
Så nu har jag fem förpackningar grå marmor och två med tumlad vit marmor i bilen. Funderar lite på var jag ska förvara dem... (Kanske ska åka förbi huset under helgen och kolla om jag kan ställa in dem där?)

Olika nyanser av marmor

Kategori: Badrum

Eftersom badrummet är så litet kommer vi att ha stora, vita kakelplattor på väggarna, det ska enligt proffsen ge ett lite större intryck. Jag är nog mest sugen på blanka väggar, det blir en skön kontrast till det matta marmorgolvet.
 
Golvet blir 10x10-plattor i grått och vitt (en storts grå och två sorters vita, men det kommer att vara hälften grått och hälften vitt). De stora frågorna är hur och om det går att undvika schackrutor. Eller... Det kanske ser konstigt ut att ha det på ett annat sätt? 
Hilfe!
 
 
 
De här plattorna (med fint blänk!) är jag så himla förtjust i, jag tycker att de är väldigt häftiga och tror att de kommer att ge en fin effekt.
 

Brädgolv!

Kategori: Babbel

Det här fina golvet finns under den fula plastmattan i sovrummet.
Jag är helt kär!
 
 

Badrumskaos

Kategori: Badrum

The game is on!
Badrummet är utrivet och håller på att torka. 
Vi har en hel del beslut och pyssel framför oss. 
Badrummets yta är blygsamma 2,9 kvadratmeter, så det gäller verkligen att planera...
 
Så här festligt ser det ut just nu:
 
 
Rören till vänster har gått till ett element, och var så rostiga att det ena gick av när de tog ut elementet. De ska bort helt och hållet, det blir inget element här inne sen. Eventuellt (antagligen) ska rören som de är kopplade till också bytas ut, men det får rörmokaren avgöra.
Golvgrunnen ska bytas och flyttas närmare det vänstra hörnet, för där ska duschen vara.
 
 
Rören och kranarna i hörnet ska bort från det här hörnet, eftersom duschen som sagt ska vara på andra väggen. Toalettens avlopp kommer vi inte att flytta eller ändra på. Här syns också den lilla vinkeln i hörnet. Där går väl någon slags luftkanal längs murstocken, tror jag.
 
 
Det syns tydligt på väggarna var det har varit blött. Och det kommer ta några veckor innan det här är torrt...
Och fönstret är fint, men lite stort - eller snarare taskigt placerat. Tack vare fönstret duschväggen på den sidan bara vara 70 cm, men som tur är det finns det duschörn som har en 70-vägg och en 90-vägg, annars hade det blivit väldigt trångt.
 
 
Som tur är finns det en dusch i tvättstugan i källaren också.
(Mindre tur att tvättstugan är ful som stryk, men det blir ett senare projekt)
 

Det kommer bli en lång process det här

Kategori: Vägg

 
 
(Alla tapeter på bilden är från Sandbergs)

Lördag på IKEA

Kategori: Babbel

Vi åkte en sväng till IKEA idag, för att gå ett varv och få lite inpiration.
Det gick sådär. Vi pratade kök (med varandra alltså), funderade på tv-möbel och kollade på badrumsgrejer. Besöket var inte direkt så sprudlade av inspiration, det enda vi egentligen skrev upp på önskelistan var den här blandaren:
 

Det ordnar sig. För det gör det väl?

Kategori: Badrum

Nu är badrummet inspekterat av PEAB, säljarna, vår nya granne och av oss.
Det såg ganska vidrigt ut under duschkabinen, brunnen såg ut som någon slags rostspya och det är rejält blött hela vägen ner i betongen - och in till sovrummet bredvid. 
 
Försäkringsbolaget kommer antagligen inte att göra ett smack, så det är liksom upp till säljarna. Och till oss. Vi får hålla en dialog om vem som gör vad och vem som betalar vad, men spontant känner jag att det såklart är säljarna som får ta det tyngsta och dyraste lasset. Vi kan tänka oss att betala material, men inte arbetet och timmarna.
 
Jag hoppas verkligen att det här inte kommer kosta oss en förmögenhet. Och att det inte kommer dra ut väldigt mycket på tiden. Helst ska badrummet vara så klart att det går att använda innan sista oktober. Vi har en annan dusch i huset, men ingen annan toalett...
 
Som lite socker på den här jobbiga toppen har Håkan i alla fall lyckats fixa fram en torktumlare.
Den är bara använd i ett halvår och han får köpa den av en kompis för ynka 500 spänn. 
Tack och lov!
 

Vattenskadan

Kategori: Badrum

Ena säljaren ringde nyss och gav en badrumsuppdatering.
Han har pratat med försäkringsbolaget och det kommer ut en "expert" från PEAB för att inspektera skadan i morgon. Det verkar i alla fall som att den inte har smygit ut ur badrummet, och det är ju bra.
 
Dessvärre verkar inte försäkringsbolaget vara så himla hjälpsamt. Eftersom huset och badrummet är från 50-talet kan det vara så att det anses som "avskrivet på grund av äldre standard". Det vore ju onekligen besvärligt...

Johnson Brothers Old English

Kategori: Loppis / Auktion

Jag råkade köpa en engelsk finservis från 1940-talet på loppis för några veckor sedan. Sedan dess har jag bara blivit mer och mer kär i den. Givetvis har jag googlat mig blå för att hitta info - och jovisst, det finns info.
Basen är vit, med ett mjukt gult band (färgen heter primrose) och vinröd kant. Och väldigt fina gulddetaljer. Hela servisen är i oerhört bra skick, den kan inte ha varit använd många gånger de senaste 80 åren. En tallrik har ett litet, litet nagg, annars är de i det närmaste felfria.

Den är dessutom väldigt komplett; 6 tallrikar, 6 djupa tallrikar och 6 assietter eller salladstallrikar. Två ovala serveringsfat, en serveringsskål, en såssnipa och en kanna. 

Och priset?
Ynka 100 kronor för alltihopa. 
Det är ju nästan så att man skäms.

 
 
 

Sista helgen i september

Kategori: Att köpa

... ska jag till bokmässan i Göteborg. Då ska jag bo hos mina föräldrar, vilket innebär en tur till Gekås. Jag älskar Gekås!
 
 
Shoppinglistan:
  • Lampor
  • Julbelysning
  • Gardiner
  • Stekpanna (jag har råkat mörda den vi har)
  • Några nya kastruller och andra köksgeråd
  • Hallmöbel; hatthylla eller tamburmajor
  • Krokar
  • Solcellslampor till trädgården

Badrumsplaner

Kategori: Badrum

Idag åkte vi till Stuvbutiken för att spana på kakel och klinker.
Eftersom badrummet antagligen (förhoppningsvis) blir renoverat och klart redan innan vi flyttar in (men man vet ju aldrig riktigt med försäkringsbolag) behöver vi liksom vara överens om hur vi vill att det ska se ut ganska omgående. 
 
Just nu är planen så här:
Små plattor (10x10) av natursten/sjösten i tre eller fyra olika nyanser (det beror lite på om vi vill ha med någon vit eller inte) och stora (33x33) plattor av ljus granitkeramik. Om det ska vara stora eller små plattor i själva duschdelen har vi inte riktigt bestämt. Och så blir det någon form av duschvägg i någon form av glas. Jag är ganska svag för glasbetong, men det känns inte riktigt som att det passar in här.
 
På väggarna blir det vita, avlånga plattor, antagligen 25x40. Kanske matta, kanske blanka. Eftersom badrummet är ganska litet, ungefär 4 m², blir stora kakelplattor riktigt bra. Det ska även (i alla fall om jag får bestämma) vara en bård med sjöstensplattorna på väggarna. 
 
 
I verkligheten, men inte på bilden, har den lilla ljusa plattan och den stora ljusa plattan samma färg.