we live here

Så... Vi köpte ett hus.

Badrummet - bara att börja bygga!

Kategori: Att köpa

Äntligen är badrummet färdigtorkat och klart att börja byggas upp på nytt.
Förhoppningsvis kan de börja redan under veckan, det vore sannerligen en lättnad.
 
Vi har i alla fall köpt allt som behövs, utom kakel till väggarna. Kul, men ganska ruinerande...
 
 
Duschväggar: Gustavsberg SQ Skandic
Duschset: Hafa Rain Round
Handfat + kommod: Scanbad Multo Ludo
Blandare: Gustavsberg Nautic
Spegelskåp: Scanbad
Toalettstol: Gustavsberg Nautic 5500
Fläkt: Intellivent
 
 
 

På fredag blir det affär

Kategori: Husköp

 
Idag har vi skickat alla påskrivna papper till banken (älskar banken!), diskuterat räntor kors och tvärs (och fått besked. Känns gött!), dubbelkollat med mäklaren (allt ser bra ut) och inväntar fredagens möte med säljare och mäklare för att avsluta affären med att skaka hand och få nycklarna.

Och så ska jag bara ringa och kolla elbolag, sophämtning, försäkringsbolag och alla möjliga andra instanser...

Tvättstugan är klar!

Kategori: Golv

ÄNTLIGEN är väggarna och golvet i tvättstugan putsade, bättrade, skrapade, slipade, tvättade, målade och klara.  Jösses, vad vi har målat den här helgen. I går på kvällen var sista golvstrykningen färdig, och nu kan vi alltså snart gå vidare till nästa punkt: inredningen.
Vi ska bara komma överens först... Jag vill ha badkar, han vill ha duschkabin. Jag vill ha bra arbetshöjd på bänken ovanför maskinerna, han vill ha upphöjda maskiner. Oh well, det kommer att ordna sig.
 
Nåväl, material till hela tvättstugan hamnade på ungefär 2000 kronor.
Den summan innefattar:
  • murbruk av olika slag till hålen i golvet och väggarna
  • våtrumsfärg till högra väggen (2,5 liter)
  • väggfärg till resten av väggarna (10 litershink med en hel del kvar)
  • tvåkompontentsfärg till golvet (två burkar à 1 liter)
  • penslar och rollers och tejp 
 
 
 
Väggarna har fått tre strykningar för att täcka den mörkblå färgen som var där förut, golvet har fått två. Dörrarna, fönstret och rören får behålla sin petrolblå nyans tills vidare, det är ganska charmigt. Färgen på golvet ska få härda ordentligt innan vi börjar flytta in något här, men det borde gå bra att göra det under helgen. 
 

OMG

Kategori: Att köpa

Handfat, skåp och spegelskåp till badrummet är beställt och kommer nästa vecka. Det är även blandare till både handfat och dusch, och ett duschset. 
 
Jag känner mig redan ruinerad, och då har vi inte ens betalat något än.
(Och tanken på att nästa punkterna på listan är att köpa väggarna till duschhörnan och en toalettstol är lite, lite ångestframkallande... Holy schmoly!)
 
Fint blir det i alla fall. 
Handfatet heter "Scandbad Multo Ludo" och har skön form:
 
 
 
 

Tvättstuga in the making

Kategori: Källaren

Det är lite märkligt kanske, att det rummet vi började med var tvättstugan i källaren. 
 
Nu har vi i alla fall kommit en bra bit på vägen!
Väggarna har skrapats och fått lagningsmurbruk, golvet har jämnats till och nästa steg är att ta ett varv med slipmaskinen - sen är det äntligen dags att måla! 
 
Färgschemat har varit ganska smaklöst: Väggarna har varit två olika nyanser av blå; klarblå och ljusblå. Golvet är samma klarblå som vissa väggar och alla andra detaljer (rör, fönster, dörrar, hyllor, osv) är petrolblå. 
När vi är klara kommer golvet att vara ljusgrått (tvåkomponentsfärg) och väggarna vita.
 
 
 
 
Vad har vi gjort då?
Vi tog ut vedspisen och bilade bort muren kring den, plus det stora betongblocket som stod bredvid. Sedan murade vi igen hålen i väggen. Därefter tog vi ut alla hyllor och fick bort diskbänken. Väggfärgen har skrapats grovt, sedan har vi lagt i nytt murbruk i alla hål och där putsen har släppt. 
 

Strukturtapet har en särskild plats i tapethelvetet

Kategori: Lilla rummet

Se bara så ful den är:
 
 
Men nu är i alla fall lilla rummet avskalat från fulheten.
Hurray hurray!
 
 


Vi behåller den grå tapeten på andra väggen ett tag till, det är en jäkligt skön grå färg och den kommer att passa med den nya tapeten. Stooora pioner och djupt rött. Lite vågat, men jag tror att det kan bli väldigt tjusigt:
 

 

En liten bildbomb

Kategori: Babbel

Helgröj i huset igen - det är så härligt!
Tvättstugan är i det närmaste klar för målning, sovrummet har planerats ordentligt och om två veckor börjar det byggas i badrummet.
 
Trädgården har fått sig en omgång till, bland annat har päronträdet fått vandra vidare till päronträdshimlen. Nu ser det ganska tomt ut där det stod... Jag började genast fantisera om att lägga plattor och mura en grill. Mhm...




 
 
Vinrankan är borta.
Den växte till om med in på vinden... Så småningom kommer det att bli en ny klätterväxt, men den ska få klättra på altanen och inte på huset.
 
 
 
Här är resultatet av förra helgens brottningsmatch mot ormbunkarna: En rabatt med plats för planering. SÅ HIMLA SKÖNT.
 
 
 
Och så här ser rabatten ut på andra sidan. Lite som ett krig.
Där blir det röj snart. Träden ska bort, förhoppningsvis kan vi gräva upp rötterna (med grävmaskin) redan under vintern.
 
 
 
 
Ekorrn satt i tallen:
 
 
 
Fina krokar!
 

Äntligen!

Kategori: Möbler

Jag har äntligen hittat en sekretär som föll mig i smaken. 
Den ska få byta färg, jag funderar på guld och vitt. Eller kanske någon slags överraskning. 
 
Det känns fint att den står i huset just nu i alla fall.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mmmm... måla!

Kategori: Verktyg

 
 

Divide and conquer (eller; min första dust med trädgården)

Kategori: Trädgård

Idag har jag råkat förklara krig mot ormbunkarna på framsidan av huset.
Först tänkte jag bara "Men, vad bruna och tråkiga ni är!" sen tänkte jag "Oj, vad många ni är!" och sen tänkte jag "Nej, nu jäklar ska ni bort!".
Och sen slet jag som en riktig ormbunkstjusare (eller hatare), för herregudars vilka rötter de har! Det var ett riktigt gympapass att få upp alla (drygt 30 stycken) och sedan frakta dem till komposten (som jag improviserade ihop lite snabbt i ena hörnet av trädgården). Men nu är de förhoppningsvis borta, om inte för evigt så för en väldigt lång stund. Dessvärre orkade och hann jag bara med de på ena sidan av trappan, så det finns fler att brottas med när andan faller på.
 
Innan dess hade jag gått lös på en kaprifol som var (är?) mer död än levande. Den är säkert över 50 år gammal och ganska vanvårdad, det är väldigt mycket gamla döda slingor och stammar och väldigt få gröna blad och friska grenar. Jag hoppas verkligen att den repar sig. Kanske vill den ha en kompis som moraliskt stöd till våren? Det vore något... Jag älskar kaprifoler!
 
Och i stället för ormbunkar ska rabatterna på framsidan av huset fyllas med en grön marktäckare och rhododendron. Rhododendron är nog min favorit i trädgården, de är så fina! Dessutom har de inga galna rötter, utan kan stå ganska nära huset. Just nu finns det faktiskt en rhododendron i ena rabatten på framsidan, men det är en tanig och ensam historia. En Gomer Waterer vore fint (och ojoj, se bara hur jag slänger mig med namn här? Jösses). Och den gröna marktäckaren finns redan, jag ska bara se till att sprida den.
Jag tror och hoppas att det är vintergröna:
 
 
 
Och den här mäkliga växten finns det också gott om. Japanska lyktor, någon slags physalis. Jag tycker att den är väldigt... 70-tal. Och orange. Och knäpp. Jag funderar på att behålla några plantor för skojs skull, men en majoritet ska bort. Kanske kan jag sätta dem i kruka och ge bort?
 
 
 
Trädgårdsplanerna har börjat snurra i huvudet, och jag är egentligen ingen trädgårdsfixare. Och just nu i mitt huvud: Daggkåpa och lavendel vid altanen. Smultronschersmin och syrener i ena hörnet. Bärbuskar i andra. Bort med alla barrträd. Mörda alla rönnsumaker (utom möjligtvis en).
 
Hilfe bitte! 
 

Första röjet i källaren

Kategori: Babbel

 
1. Här ska vi bo! sa hunden. 2. Våra källarfönster har söta spetsgardiner. 3. Hundra gamla tidningar. 4. Kungen, Siliva och den hysteriska tapet i källartrappan.
 
 
Ojoj, vad vi har röjt idag!
Alla mattor och plattor i alla rum i källaren (de tre som hade mattor och plattor, alltså. Med andra ord inte ens hälften av rummen...) är utsläpade och slängda på tippen. Och ja, stinket försvann omedelbart. SÅ HIMLA SKÖNT! Under mattorna i det rummet som bastun är fanns hundratals gamla tidningar från slutet av 50-talet. Mycket festligt och underhållande, måste jag säga. (Men de är också slängda på tippen.) Kvar finns bara torr, fin betong. Mmmm... betong. Så himla mycket bättre än stinkmattor.
 
Vi tog även ett rejält krafttag i tvättstugan; vedspisen åkte ut, det gjorde även mur, tegel och betong - när vi har skyfflat ut allt det har vi fått cirka flera kvadratmeter extra yta där nere. Mycket gött! Jag har spenderat en lång stund med att försöka gnugga bort gamla, fastklistrade tidningsurklipp från ena väggen, och lyckats till 90 %. I morgon blir det the mighty power of scotch-brite som ska få göra sista finliret.  
 
I morgon står det alltså skyffling på schemat, förhoppningsvis även lite murning och att tvättstugan är klar för målning innan vi ger upp och åker hem och faller i koma. Det känns så himla skönt att vara igång!


 
 

I morgon ska stinket ut!

Kategori: Babbel

Nu sitter vi och laddar inför första röjet i huset. Äntligen!
I morgon ska vi ta med släpet och röja ut stinkmattorna och plattorna på golvet i källaren. Kanske ryker bastun också, om vi har tid. Tippen stänger klockan 14, så vi behöver vara klara ganska tidigt... 
 
Och om vi hinner helt klart ska jag försöka förbereda målning av tvättstugan.
 
Peppen just nu:
SKYHÖG!